ComponenteInformatii

Care este diferenta dintre HDD si SSD?

In cazul in care esti interesat sa achizitionezi un dispozitiv de stocare pentru caculatorul personal, ai de ales intre doua tipuri de produse: HDD sau SSD.

SSD-ul este precum un stick de memorie, fara parti mobile, informatia fiind stocata in microcipuri. HDD-ul foloseste un brat mecanic pentru operatiunile de citire sau scriere, miscandu-se incontinuu de-a lungul unui platan de stocare (forma unui CD).

Care este mai bun, SSD sau HDD?

Fiecare utilizator are nevoi diferite si este necesar sa ia decizia finala pe baza nevoilor dar si a bugetului pe care il dispune. Chiar daca pretul SSD-urilor au mai scazut, diferenta dintre pretul unui gigabyte SSD fata de al HDD-ului este uriasa. Performanta ridicata, viteza mai mare de incarcare a sistemului de operare sau al programelor sunt unele avantaje ale SSD-ului, insa capacitatea de stocare este destul de mica.HDD si SSD

Ce este un SSD?

SSD este prescurtarea de la Solid State Drive si poate fi considerat o versiune mai moderna a stick-urilor de memorie USB. Un SSD tipic foloseste unitati de memorie NAND, o memorie care nu este volatila, nu uita niciodata ce a stocat dupa interuperea cu alimentare. Unitatea SSD se bazeaza pe un procesor integrat numit microcontroller care se ocupa cu operatiunile ce fac referire la citire si scriere. Dimensiunea unui SSD este diferita, venind cu dimensiune de 1.8 inci, 2.5 inci respectiv 3.5 inci, dimensiuni asemanatoare cu ale unui HDD.

Ce este un HDD?

HDD este prescurtarea de la Hard Disk Drive, acestea fiind existente inca de la aparitia calculatoarelor. Un HDD foloseste magnetismul pentru a stoca datele pe un platan rotitor. Cu cat este mai mare viteza de rotatie a platanului, cu atat este mai mare performanta HDD-ului, insa nu se compara cu cea a SSD-ului. Un avantaj major al acestora este ca pot stoca foarte multa informatie fara prea multi bani.

In concluzie, un HDD il poti folosi daca:

  • vrei capacitate mare de stocare
  • nu vrei sa platesti foarte multi bani si nu doresti performante uriase
  • nu te dezavantajeaza vitezele de citire/scriere ale unui HDD

si un SSD il poti folosi daca:

  • vrei performante superioare
  • vrei sa platesti mult mai mult pentru o performanta ridicata
  • nu te deranjeaza capacitatea mai mica de stocare

Recomandat este sa ai si HDD si SSD, insa costurile desigur vor fi mult mai mari.

Articole similare de la acelasi autor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Close