Ce este cafeaua naturala?
Cafeaua naturala, cunoscuta si sub numele de cafea capulín, cafea boabe, cafea din cirese sau cafea de tip brazilian, este cea produsa pe cale uscata. Adica, fructul este deshidratat si batut pentru a obtine cafea verde. Nu trebuie confundata cu ceea ce se numeste in mod normal cafea naturala, care este o cafea prajita fara adaosuri, cum ar fi zaharul amestecat cu boabele, cunoscut sub numele de cafea prajita. Exista numeroase tipuri de cafea de specialitate naturala pe care o ptoi incerca.
Cafeaua naturala este, in mod traditional, o boaba obtinuta cu foarte putina interventie umana si, cel mai important, fara utilizarea sau contaminarea cu apa. In consecinta, este scena unei revolutii a metodelor de productie.
Contextul cafelei naturale
Pe piata, la Bursele din New York sau Londra, de exemplu, sunt cotate diferitele sectoare in care OIC imparte piata: Columbian Soft, Other Soft, Brazilia si Other Natural and Robust. La Hautecup – cafenea Constanta, puteti gasi toate sortimentele mentionate.
Ultimele doua sunt segmentele comerciale care pastreaza metoda naturala si sunt, de fapt, acolo unde este grupata cea mai mare productie mondiala. Adica, uscatul este utilizat pe scara larga.
Din multe dintre tarile producatoare din America Latina, cum ar fi Columbia, Honduras sau Mexic, pentru o lunga perioada de timp i s-a acordat o importanta redusa, deoarece a fost o metoda legata de calitatile comerciale, actuale sau destinate solubilizarii.
Piata cafelei de specialitate a inceput sa fie tot mai populara ajungand din urma metodele vechi de prelucrare; cu toate acestea, in ultimii ani, a avut loc o explozie in experimentarea metodei naturale si a intregului sau proces de productie.
Ce o caracterizeaza?
La Finca San Luis, situat in municipalitatea Libanului, Departamentul Tolima din Columbia, Omar Arango produce boabe care au castigat premii in intreaga lume.
Specialistul care se ocupa de cafea, din experienta sa, explica faptul ca toate cafelele naturale “ar putea fi definite ca cel mai bun prototip de cafele sustenabile din punct de vedere ecologic si, din punct de vedere al aromei, acest tip de cafea este o cafea ceva mai complexa (..) pentru ca se poate explora mai multa aciditate, mai mult corp si o aroma mai fructata.“ Din punct de vedere al soiurilor de specialitate, cafeaua se desprinde de soiurile exotice si de soiurile fine, deci are orientari care o pot face complexa.”
Un alt expert al cafelei, in schimb, descrie cafeaua naturala ca fiind “una dintre cele mai vechi forme cunoscute si daca este verificata de controale bune, se poate obtine o cafea excelenta cu acea atingere de dulceata intr-un mod natural, fara adaugiri, fara suplimente, ci doar ceea ce iese din planta”.
Profilul cestii de cafea naturala
Desi exista unii parametri impotriva profilului al cafelei naturale, liniile se estompeaza pe masura ce producatorii experimenteaza fermentatii, procese si idei.
Cand au fost intrebati despre acest profil, acestia sustin ca este necesar “sa stim care sunt caracteristicile frecvente ale cafelei naturale”.
Una este, de exemplu, un corp mai dens, dar este bine de asemenea sa amintim si o scadere a aciditatii. In plus, dulceata creste pentru ca, sa ne amintim, mucilagiul din boabele de cafea are anumite componente, multi carbohidrati, cum ar fi zaharurile, care cresc acel corp si acea densitate.”