Ce este otelul rotund pentru proiecte de constructii si cum il alegi!

Barele rotunde de otel sunt produse metalice groase, prefinisate, care vin cu o baza circulara. Denumite si stocuri de bare, barele rotunde de otel sunt utilizate in principal in aplicatii care necesita arbori sau tije. Ele pot fi fabricate in diametre diferite – de la ¼ de inch pana la stocuri mari, cu grosimea de 24 de inci pentru utilizare mai grea. Din acest motiv, barele rotunde trebuie sa fie fabricate din metal sau aliaj durabil, cum ar fi otel, aluminiu, fier sau titan. Industriile pot depinde de unul sau doua dintre aceste metale, cu toate acestea, avantajele barelor rotunde de otel continua sa fie foarte multe. Suntr printre cele mai bune materiale folosite in constructii pentru a obtine rezultate excelente si finisaje estetic.

Unele dintre avantajele barei rotunde sunt rezistenta ridicata, versatilitatea, maleabilitatea, finisarea buna a suprafetei, rezistenta la coroziune si adaptabilitatea. Bara rotunda din otel, de exemplu, este perfecta pentru utilizarea in medii conditionate extreme datorita punctului sau de topire ridicat. Alte variante, cum ar fi aluminiul, pot fi indoite si formate pentru a se potrivi cerintelor structurale.

In functie de tipul de metal utilizat in productia de bare rotunde, rezistenta va fi variabila. Dupa cum am mentionat anterior, otelul ar fi unul dintre materialele de baza pentru orice aplicatie care necesita durabilitate datorita compozitiei sale.

O bara rotunda din otel cu continut ridicat de carbon are un punct de topire semnificativ ridicat intre 1425 si 1540℃. Este aproape non-distructiv, mai ales in medii extreme de temperatura si presiune. De exemplu, atunci cand sunt utilizate ca parte a sistemelor de suspensie si arbore ale unui vehicul auto, barele rotunde cu continut ridicat de carbon sunt de incredere. Acest lucru se datoreaza faptului ca pot mentine calitatea, chiar si atunci cand sunt expuse la cantitati mari de caldura produsa din cauza procesului de ardere.

Barele rotunde se gasesc, de asemenea, adesea in constructii, unde sunt folosite pentru capacitatea lor portanta – ganditi-va la acoperis, ferme, stifturi de perete, schele, betonare, sudare si multe altele.

Desi exista dimensiuni standard pentru barele rotunde, acestea pot fi formate in diferite forme si dimensiuni care se potrivesc preferintelor clientului. In afara de dimensionarea obisnuita alungita tipica pieselor metalice stoc, bara rotunda poate lua, de asemenea, forma unui disc sau o tija mica de metal care are o sectiune transversala mai mica.

Alte modele pot fi, de asemenea, realizate pe bara rotunda. Atunci cand este formata la rece, de exemplu, tensiunile interne mai mici stabilesc conditiile perfecte pentru ca bara rotunda sa fie supusa ulterioara taierii si fabricatiei. Bara rotunda poate fi taiata sau chiar stantata pentru a fi compatibila cu alte fitinguri, cuplaje, conectori metalici si altele asemenea.

Datorita diferitelor dimensiuni disponibile pentru bara rotunda, industriile o pot folosi dupa cum considera de cuviinta si pot profita de intretinerea redusa necesara pentru barele rotunde.

Pe langa aluminiu, titan, otel si fier, cateva exemple de metale care pot fi utilizate pentru bara rotunda sunt cuprul, staniul si bronzul. Aceste materiale sunt usor maleabile, permitand producatorilor sa le manipuleze cu usurinta.

Barele rotunde nu necesita cu adevarat echipamente scumpe pentru fabricare, spre deosebire de piesele stantate care trebuie sa treaca prin pauze de presa sau chiar masini CNC. In schimb, in productia de bare rotunde sunt utilizate tehnici simple de productie, cum ar fi macinarea si turnarea. Acest lucru este benefic atat pentru producatori, cat si pentru clienti, mai ales atunci cand satisface cererea si oferta.

Productia cu costuri reduse face ca bara rotunda sa fie usor disponibila si reduce cheltuielile generale pentru productia de automobile, constructii, rafinarea petrochimica si multe altele.

Bara rotunda poate avea, de asemenea, o finisare excelenta a suprafetei prin trecerea unui proces de finisare a metalului. Placarea, de exemplu, poate imbunatati luciul unei bare rotunde din metal stoc prin adaugarea unui alt strat subtire de zinc, crom, cadmiu sau nichel. In timp ce periajul si curatarea simpla pot elimina orice defecte sau imperfectiuni ale suprafetei de pe bara rotunda pentru a crea un corp de suprafata neted si consistent. Site-ul materialeconstructiiploiesti.ro ofera o gama vasta de materiale precum otel rotund sau alte produse precum bari sau foi de otel. Este avantajos pentru constructori si antreprenori sa apeleze doar la firme specializate care pot oferi produse de calitate!

Lustruirea metalelor va produce diferite tipuri de suprafete pe bara rotunda, facand acest lucru util pentru utilizatorii finali care doresc sa imbunatateasca aspectul, precum si sa sporeasca functionalitatea. Zincarea, de exemplu, poate crea un strat rezistent la coroziune pe bara rotunda. Acest lucru este util pentru materialele feroase, cum ar fi otelul si fierul galvanizat, deoarece stratul de zinc protejeaza materialul de coroziune si degradare nejustificata. Usor de fabricat si usor disponibile pe piata, barele rotunde au avantajat multe industrii de cateva decenii, oriunde este nevoie de un material de inalta rezistenta si cu intretinere redusa. Bara rotunda trebuie sa fie de natura elastica, desi in limite. Mai devreme, elasticitatea nu era o preocupare principala, dar absenta ei a creat puncte slabe de-a lungul timpului, care obisnuiau sa cedeze atunci cand sarcina era extrema. Astazi, necesitatea este durabilitatea, mai ales in constructii unde scopul a fost sa le faca rezistente la cutremure. Pentru o astfel de cerinta, tijele trebuie sa fie elastice in limite. Nu numai ca, ele trebuie sa poata reveni la forma si dimensiunea initiala dupa ce forta externa este indepartata. Astfel, o persoana trebuie sa cunoasca gama de extensie necesara pentru o anumita utilizare finala si sa aleaga barele rotunde in consecinta.

Dupa cum am discutat, unele dintre avantajele barelor rotunde sunt robustetea, maleabilitatea, versatilitatea si finisarea suprafetei de inalta calitate. Desigur, pot exista variatii ale acestor proprietati, in functie de ce fel de metal a fost folosit pentru bara rotunda, dar selectia larga permite clientilor sa-l gaseasca pe cel mai bun in functie de avantaje.