Ce implica si cat de utila este asigurarea CMR

Cad vine vorba despre firmele de transport a marfurilor, pe care rutiera, este nevoie de indeplinirea a diverse conditii si obtinerea anumitor certificari, autorizarii si asigurari prin care sarcinile de incarcare, transport sau descarcare a marfurilor sa poata fi executate in conditii de siguranta si cel mai important, legale. Exista de asemenea multe lucruri de care trebuie sa se tina cont si o grija cat mai mare in cazul fiecarui transport realizat.

In timp ce unele transporturi de marfuri sunt normale, am putea spune, exista si situatii in care se realizeaza transporturi speciale, urgente sau care contin produse de o mare importanta, periculoase sau care necesita conditii speciale de transport si manevrare. Pentru orice caz, exista asigurari prin care sa fie acoperite diverse daune si pierderi ce pot aparea la nivelul marfurilor sau a mijloacelor de transport. In prezent nu exista o asigurare care sa acopere toate aspectele necesare ci mai degraba o serie de asigurari, ce pot fi eliberate fie de institutii de stat acreditate de guvern, fie de institutii privare, specializate in acest domeniu. Exista astfel atat asigurari care sa acopere daune provocare mijloacelor de transport de catre operator cat si asigurari care sa acopere daune provocare de factori externi, asigurari care care sa acopere daune aduse marfurilor de catre operator cat si asigurari care sa acopere daune aduse marfurilor de catre alti factori, externi, precum si multe altele care sa poata acoperi diverse aspecte ale unei astfel de afaceri.

Luand in calcul cele mai importante polite de asigurare pe care le poate obtine o firma de transport a marfurilor, unele dintre acestea sunt obligatorii in timp ce altele sunt facultative. Cu toate acestea, desi nu sunt cerute si nici nu sunt oferite sanctiuni de catre autoritati in cazul lipsei lor, unele dintre acestea pot reprezeneta criterii de alegere pentru companiile ce doresc sa incheie contracte cu o firma de transport. Din fericire acestea pot fi obtinute intr-un timp destul de scurt si cu costuri acceptabile, daca este aleasa o firma de asigurari buna. Cel mai important este ca toate conditiile cerute de asigurarea care se doreste a fi obtinuta sa fie indeplinite, precum un capital personal suficient al firmei operator.

Printre asigurarile care nu sunt obligatorii insa sunt cerute de cele mai multe companii se numara si asigurarea CMR, care face referire la un acord international privind contractele de transport. Mai este denumita si scrisoare de trasura si reglementeaza transportul marfurilor de orice fel.

Fiind vorba despre daune aduse marfurilor de catre operator, asigurarea acopera riscurile de avariere sau de pierdere a marfurilor, potrivit Conventiei C.M.R., depasirea termenului de livrare (fara a depasi costul transportului), precum si cheltuielile facute pentru limitarea pierderilor materiale si salvarea marfurilor transportate.

Printre riscurile acoperite de o asigurare CMR se numara pierderea totala, partiala sau deteriorarea marfurilor transportate dar si depasira termenului de livrare prevazut in contract, din vina transportatorului. Polita se poate incheia pentru un singur transport, pe anumite perioade de timp, de la o saptamana sau o luna pana la un an sau perioade chiar mai mari, mentionate in contractele incheiate. In functie de agentia ce ofera asigurari, pot fi incheiate asigurari si pentru situatiile de furt a bunurilor, total sau partial, in schimbul unei sume de bani suplimentare, desigur. Este o alegere buna, fiind astfel acoperite si mai multe situatii de risc, de aceeasi asigurare.

In ceea ce priveste suma care poate fi despagubita dar si costul unei astfel de asigurari, acestea variaza in functie de mai multe conditii cat si de firma care elibereaza asigurarea, fiecare avand anumite limitari sau clauze prin care nu pot oferi decat anumite tipuri de polite si anumite sume. In mare, aceste sume pot varia si in functie de gradul de distrugere al marfurilor, daca este total sau partial precum si de aspecte ca si: costul marfurilor in momentul primirii si incarcarii acestora in mijloacele de transport, pretul curent al pietei sau cursul bursei, pentru moneda nationala dar si cea din tarile in care se va realiza transportul, valoarea uzuala a marfurilor de acelasi tip si aceeasi calitate existente in acel moment pe piata. De asemenea, la aceste despagubiri de pot adauga si sume care sa acopere cheltuielie pentru combustibil, cele vamale, ale diurnei soferilor sau taxele de transport, printre altele. Cat despre costul une asigurari CMR, aceasta poate varia, asa cum am mentionat, de la o companie de asigurari la alta dar si in functie de anumite conditii precum natura marfurilor care sunt transportate, vehiculul utilizat pentru transport sau suma asigurata care este solicitate de operator, cel ce va fi asigurat.

Asigurarea se adreseaza firmelor de transport ce trebuie sa realizeze operatiuni de transport marfuri la nivel interntional si este valabila doar in tarile care sunt si ele membre in Conventia C.M.R. sau este nevoie ca cel putin una dintre cele doua tari, cea din care sunt preluate marfurile si cea in care sunt livrate, sa fie semnatara a acestei conventii.

Asadar, o astfel de polita, desi cu caracter facultativ, este utila oricarei firme de transport marfa, atat intern cat si international, care doreste sa incheie contracte cu companii mari sau cu mai multe companii, in mai multe domenii de activitate si trebuie sa acopere cat mai multe eventuale aspecte ce pot surveni in timpul transportului si pot aduce daune marfurilor. Fiind vorba poate si de marfuri cu valori foarte mari, ar fi mult mai dificil pentru transportator sa plateasca doar din capitalul personal toate pagubele.