InformatiiSecuritate

Ce inseamna HTTPS si ce iti garanteaza un site din aceasta categorie

Foarte multa lume m-a intrebat ce inseamna https de fapt, iar in acest articol o sa raspund pe intelesul tuturor. HTTPS este o prescurtare de la “Hypertext Transfer Protocol secure” si inseamna varianta criptata a protocolului de transfer Hypertext. Atunci cand te conectezi la un site cu certificat ssl, pentru orice activitate necesita un transfer de date care vor fi criptate prin intermediul TLS-ului (Transport Layer Security). Certificatele SSL au toate caracteristicile de care ai nevoie: sunt compatibile cu 99% dintre device-uri si browsere ; suporta criptare inalta de tip SHA-2 sau 2048-bit.

Pe Google exista o multime de articole in care s-au scris niste cuvinte doar pentru rankare, cum am vorbit si in articolul in care mi-am dat cu parerea despre SEO. S-a vorbit foarte mult despre phishing sau despre url-uri hijacking insa s-a uitat mentionarea faptului ca oricine cu un minim de cunostinte poate instala un certificat ssl.

Certificat SSL BTSTelecom Certificat SSL ThePlusIT
Observati o diferenta intre cele doua tipuri de certificat ssl? Eu zic ca da, unul ca in cazul site-ului theplusit poate sa fie si gratuit, insa cel de la btstelecom cu siguranta nu este deoarece afiseaza bara verde in browser. Un astfel de certificat incepe de la 115-120 euro/an si credeti-ma ca nu oricine are bugetul necesar pentru a face achizitia unui astfel de certificat. Exista si site-uri clona care nu au HTTPS asa ca mare atentie cand scrieti adresa url in bara de adrese sau ce site accesati pentru ca s-ar putea sa fiti pacaliti mai ales prin oferte foarte atractive cand vine vorba de un magazin online. Acele certificate se numesc Extended Validation (EV). Daca ai un business si doresti sa cresti increderea utilizatorilor atunci iti recomand cumpararea unui certificat EV.

Cum poti avea si tu un certificat ssl (https) gratuit? Cu ajutorul site-ului sslforfree.com care genereaza un certificat Let’s Encrypt sau certificat flexible de la cloudflare care este Comodo dar prin intermediul cloudflare.

Articole similare de la acelasi autor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Close