Ce sunt insecticidele sistemice

totul despre insecticide

Insecticidele sistemice reprezinta o categorie de pesticide folosite pentru combaterea daunatorilor care se hranesc cu plante sau se stabilesc in interiorul acestora. Aceste substante chimice sunt absorbite de plante si circula prin sistemul lor vascular, oferind o protectie durabila impotriva insectelor nocive.

 

Ce sunt insecticidele sistemice și ce rol au?

Insecticidele sistemice sunt substante chimice care sunt absorbite de plante si circula in interiorul acestora. Pentru a afla mai multe despre aceste produse, citiți aici totul despre insecticidele sistemice. Acest proces de absorbtie si circulatie permite plantelor sa devina “otravite” pentru insectele care le consuma. Deoarece insecticidele sistemice sunt distribuite in intreaga planta, ele ofera o protectie pe termen lung impotriva daunatorilor care se hranesc cu diferite parti ale plantei, inclusiv frunzele, tulpinile si radacinile.

 

Insecticidul Mospilan – Un exemplu de insecticid sistemic

Insecticidul Mospilan este un insecticid sistemica larg spectru folosit in agricultura pentru combaterea unui spectru variat de daunatori, cum ar fi afidele, tripsurile, paduchii lanosi, si molii. Ingredientul activ principal din Mospilan este acetamipridul, care actioneaza ca un neurotoxin pentru insecte.

 

Ce avantaje ofera insecticidele sistemice?

Ca toate celelalte produse care au rolul de a ajuta in agricultura, insecticidele sistemice se disting printr-o serie de avantaje importante, care le fac de neegalat:

  • Protectie pe termen lung: Insecticidele sistemice ofera o protectie de lunga durata pentru culturi, deoarece substanta activa ramane in interiorul plantei pentru o perioada extinsa de timp. Aceasta reduce necesitatea repetarii tratamentelor.
  • Control eficient al infestarilor: Deoarece insecticidele sistemice se distribuie in intreaga planta, ele pot ajunge la daunatori care nu sunt usor accesibili prin pulverizare directa.
  • Reduse mai mici pentru mediu: Folosirea unor cantitati mai mici de insecticid poate reduce impactul asupra mediului, deoarece doza este administrata direct plantei.
  • Economii de bani si timp: Utilizarea insecticidelor sistemice poate economisi timp si resurse, deoarece nu este nevoie de aplicari repetate.

 

Limitari si precautii atunci cand se folosesc insecticide sistemice

Pentru a utiliza corect insecticidele sistemice este foarte important sa se tina cont de sfaturile specialistilor si de recomandarile de pe produs. De asemenea, se vor avea in vedere si urmatoarele precautii care fac ca insecticidele sistemice sa fie folosite cu mare atentie:

  • Potential toxic pentru alte organisme: Deoarece insecticidele sistemice circula in intreaga planta, exista riscul ca si organismele utile, cum ar fi albinele, sa fie expuse la substanta activa. De aceea, este important sa se utilizeze cu precautie in culturile care pot atrage polenizatori.
  • Dezvoltarea rezistentei la insecticide: Utilizarea excesiva si necorespunzatoare a insecticidelor sistemice poate duce la dezvoltarea rezistentei in randul daunatorilor. Prin urmare, pentru a evita o astfel de problema se va tine de fiecare data cont de indicatiile de pe ambalajul produsului.

 

Insecticidele sistemice, precum Mospilan, reprezinta o modalitate eficienta de a proteja culturile agricole impotriva daunatorilor. Cu toate acestea, utilizarea lor trebuie gestionata cu atentie pentru a minimiza impactul asupra mediului si pentru a preveni dezvoltarea rezistentei in randul daunatorilor. Consultarea unui specialist agricol sau a unui reprezentant al producatorului de pesticide este recomandata pentru a asigura utilizarea corecta si responsabila a insecticidelor sistemice in agricultura.