Celulita: remedii bune contra acesteia

Majoritatea femeilor sufera de celulita. Aceasta este o acumulare enervanta de grasime care se manifesta prin aparitia unor mici gropite pe pielea soldurilor si feselor. Evident, aceasta nu este o boala grava, dar celulita poate fi urata la vedere si te poate face sa te simti inconfortabil cand porti pantaloni scurti sau costum de baie. Este o tulburare care da dovada de o anumita familiaritate, in sensul ca daca o mama sufera de ea, fiicele sunt asociate cu un risc de a o manifesta ele insele, dar se pot face multe la nivel preventiv, incepand cu exemplu din stilul de viata si contracararea unui stil de viata sedentar, dietei slabe, fumatului, alcoolului, stresului, dificultatilor intestinale, factori care nu fac decat sa inrautateasca celulita.
Sa nu uitam ca hainele prea stramte si incaltamintea incomoda si nerespirabila favorizeaza retinerea apei si ajuta la alterarea microcirculatiei tesutului adipos, favorizand si acumularea de toxine in interior. Dezbaterea in comunitatea stiintifica este si astazi vie intre cei care o considera o patologie si cei care in schimb cred ca este o afectiune complet fiziologica (adica normala), mai ales daca ne gandim la faptul ca aproape toate femeile sufera de ea. Multe tratamente pentru eliminarea celulitei, precum masajele sau cremele speciale, reclama efecte miraculoase intr-un timp foarte scurt, desi din pacate in majoritatea cazurilor nu este asa.
Din punct de vedere medical nu este legat de riscul de complicatii si, prin urmare, nu necesita in sine sa fie tratat, dar este interesant de observat ca un stil de viata mai bun permite reducerea impactului estetic al tulburarii si, de asemenea, imbunatatirea circulatiei cardiovasculare.
Este important sa-l distingem de o infectie a pielii care poarta acelasi nume, dar care nu are nicio legatura cu aceasta.
Cauze si simptome
De-a lungul anilor, s-au emis ipoteze zeci de cauze diferite, dar niciuna momentan nu satisface si convinge intreaga comunitate medicala. Cel mai raspandit gand este ca petele pielii sunt rezultatul unei combinatii de factori de risc de alta natura: genetic, hormonal, de mediu, farmacologic, stilul de viata.
Celulita este cu siguranta mai frecventa la femei decat la barbati. Poate incepe sa apara inca din adolescenta datorita distributiei diferite a grasimii intre cele doua sexe. De-a lungul anilor fenomenul tinde sa se agraveze, atat din cauza unei deshidratari progresive a pielii, cat si, mai ales, a pierderii fiziologice a elasticitatii. Alti factori care pot creste probabilitatea de a avea aceasta problema includ: stres, fumat, stil de viata sedentar, tulburari metabolice,
factori hormonali si utilizarea contraceptivelor orale (datorita posibilei retentii de apa),
modificari ale tesutului subcutanat si conjunctiv, tulburari ale microcirculatiei si ale sistemului limfatic, inflamatie a pielii, familiaritate, sarcina, cresterea in greutate.
Celulita apare practic ca o pata a pielii, sub forma de gropite sau mici umflaturi pe piele. Apare mai frecvent pe solduri si fese, dar poate aparea si pe piept, in abdomenul inferior si in antebratul superior.
Remedii
Vindecarea sau eliminarea celulitei, in functie de faptul ca este sau nu considerata o boala, este aproape imposibila, dar in schimb se poate face mult pentru a reduce cat mai mult fenomenul.
Mod de viata
Pierderea in greutate printr-o dieta sanatoasa si exercitii fizice regulate este probabil cea mai eficienta strategie de a lupta si poate de a elimina celulita. Este foarte important ca pierderea in greutate sa fie regulata si progresiva, pierderea prea rapida in greutate ar putea agrava problema. Totodata, este indicat sa se lucreze pentru intarirea muschilor picioarelor, coapselor si feselor, abordare care este utila si in contextul general al preventiei cardiovasculare si al osteoporozei.
Bea mult si reducere consumul de sare. Promoveaza metabolismul si microcirculatia atat printr-un stil de viata activ, cat si prin cateva mici precautii care sunt adesea subestimate. Evitati incrucisarea picioarelor pentru perioade lungi, deoarece aceasta pozitie ingreuneaza circulatia prin compresia carcasei. Daca este posibil, evita sa petreci prea mult timp stand intr-o pozitie nemiscata, deoarece gravitatia face mai dificila intoarcerea venoasa catre inima. Evita hainele si pantofii prea stramti, care afecteaza circulatia. Exceptie fac ciorapii compresivi gradati, care in schimb reprezinta un ajutor concret si eficient. Evita purtarea tocurilor inalte. Reduce stresul (stresul creste nivelul de cortizol si alti hormoni cu efecte nocive asupra organismului). Renunta la fumat si la consumul de alcool.
Medicamente, suplimente si creme
In ciuda afirmatiilor, pana in prezent nu exista dovezi documentate de eficacitate
pentru niciun produs pus in vanzare, fie ca este vorba despre un remediu care trebuie administrat oral sau care urmeaza sa fie aplicat local.
Alte abordari
Masajele pot insa imbunatati microcirculatia si circulatia limfatica si astfel sa ofere un beneficiu. De exemplu, la Body Safe poti sa beneficiezi de masaj anticelulitic in mai multe sedinte, in functie de gradul de care suferi. Daca te incadrezi in primele 2 grade, aceasta poate sa dispara complet. Gradele 3 si 4, care sunt cele mai dificile, pot fi reduse vizibil.
Mai sunt si alte metode precumsistemele cu laser si radiofrecventa. Totusi, nu exista date de eficacitate irefutabile, dar pana in prezent par a fi printre acele metode capabile sa garanteze unele rezultate, chiar daca temporare, la fel ca si in cazul masajului efectuat cu o anumiat frecventa si sustint.
Liposuctia poate remodela organismul, dar nu este capabila sa trateze celulita si intr-adevar in unele cazuri ar putea provoca o agravare a imperfectiunii. In sfarsit, in faza de studiu si in asteptarea mai multor date disponibile, amintim criolipoliza si ultrasunetele, care potrivit unor surse ar putea fi capabile sa imbunatateasca aspectul estetic al zonelor afectate de celulita.