Cum incepe povestea dintre o corabie si o sticla de sampanie? Raspunsul te va surprinde!

sampanie

 

Sampania este vinul spumant care poate fi produs exclusiv in regiunea Champagne din Franta. Renumita oriunde in lume, aceasta bautura este asociata cu momentele festive, fiind savurata atunci cand se doreste sarbatorirea sau marcarea unui eveniment deosebit.

Daca vrei sa te bucuri de aceasta bautura sofisticata, tot ce trebuie sa faci este sa accesezi platforma online a magazinului BeiCeVrei, unde vei gasi bauturi de calitate, 100% autentice si promotii cu totul deosebite!

Iar daca esti curios sa descoperi care este conexiunea dintre voiajele pe mare si vinul spumant francez pe care toata lumea il adora, ai ajuns in locul potrivit! Iata ce trebuie sa stii!

Istoria unui obicei stravechi

Cineva a spus odata ca „sampania este singurul vin capabil sa boteze o corabie”, referindu-se, desigur, la un obicei stravechi. Printre popoarele care savarseau un astfel de ritual sunt civilizatii vechi, precum cea sumeriana, egipteana, asiriana sau etrusca. Acestea foloseau diferite jertfe pentru a imbuna Zeul Marii, care, la randul sau, imblanzea apele.

De altfel, acest obicei a fost practicat si de catre vikingi. Se pare ca poporul scandinav stropea prora navei cu sange de animal. Alt exemplu interesat sunt fenicienii, primii care au explorat apele Marii Negre, pentru ca ei foloseau sange de fecioare. Ambele practici erau menite sa atraga bunavointa zeilor.

Cu timpul, obiceiul a evoluat, capatand denumirea de „botezul corabiei”, nume ce sugereaza o apartenenta crestina. Totodata, s-a recurs la utilizarea vinului spumant. Aceasta alegere, pe de o parte, sugereaza caracterul festiv al momentului si, pe de alta, poate reprezenta ofranda adusa zeilor.

Pentru acest moment, pe vremuri, olandezii si englezii utilizau cupe de argint. Totusi, numarul mare de nave care trebuiau sa fie botezate a dus la o mare risipa de argint, motiv pentru care toata lumea incepe sa foloseasca sticle de spumant.

Acestea fiind zise, nu toate popoarele folosesc sampanie pentru botez. Iranienii utilizeaza apa minerala, turcii apeleaza la apa de ploaie, iar cei din tarile arabe folosesc apa de la Mecca. Din acest punct de vedere, obiceiuri interesante au indienii, care prefera laptele de cocos, si brazilienii, care folosesc suc de portocale.

In cele din urma, botezul navei sau al corabiei cu o sticla de sampanie urmareste sa obtina binecuvantarea zeilor, care sa ofere voiajuri sigure si placute calatorilor. De altfel, superstitiile maritime sustin faptul ca aduce ghinion sa te plimbi intr-o nava care nu a fost „botezata” corespunzator.

sampanie

Cum se desfasoara ceremonia de botez a unei nave?

In momentul de fata, botezul unei nave are nevoie de doua elemente: o sticla de sampanie si o nasa (sau o ursitoare). Aceasta din urma face urari de bine in timp ce izbeste sticla de coca, adica de corpul navei.

Astfel, lichidul din sticla se va afla intotdeauna in jurul corabiei, protejand-o pe aceasta si pe calatorii din ea. Conform unor superstitii marinaresti, daca sticla nu se sparge, nava nu se va bucura de noroc. Un alt ghinion este adus de rebotezarea unei barci, obicei pe care traditia nu il recomanda.

Aceasta este doar una dintre povestile si traditiile care se refera la unul dintre cele mai iubite tipuri de vin din toate timpurile. Daca vrei sa afli mai multe detalii interesante din lumea bauturilor alcoolice sau sa incerci produse autentice, cu traditie, nu ezita sa accesezi magazinul online BeiCeVrei!