Cum sa alegi si sa cultivi cea mai buna salata verde?
Salata verde este o cultura care ofera cate ceva pentru fiecare cultivator. Versatila, populara la nivel universal si in cerere constanta, este o cultura de mare valoare pe piata si un element de baza in gradina de acasa. Relativ usor de cultivat si cu crestere rapida, salata verde este adaptabila la o serie de conditii, anotimpuri si metode de crestere.
Cu marea sa diversitate – in prezent, exista peste o mie de soiuri diferite de salata verde – alegerea pe care sa le cultivi poate fi o munca in sine. Expertii deruleaza programe extinse de testare a salatei verde pentru a se asigura ca soiurile pe care le ofera in fiecare an sunt cele mai bune disponibile.
Iata elementele de baza ale diferitelor tipuri de salata verde, astfel incat sa puteti decide care soiuri sunt potrivite pentru voi, impreuna cu unele dintre elementele fundamentale ale cultivarii cu succes a salatei.
Indiferent daca alegeti soiuri pentru gradina de acasa sau dezvoltati un program complet de plantare de salata verde pentru vanzarea pe piata, exista cateva consideratii generale de luat in considerare.
Timp de raspuns. Salata verde (in special frunza baby) are un timp relativ scurt pana la maturitate. Asta inseamna ca plantarea succesiva – insamantarea la intervale – este o necesitate daca doriti sa aveti o aprovizionare continua pe tot parcursul sezonului de vegetatie. Pentru mai multe detalii, consultati graficele online cu intervale de plantare succesiva pentru legume.
Temperatura. Salata verde prefera temperaturile moderate si este cea mai potrivita ca cultura de primavara sau toamna. In rest tinde sa devina amara si sa infloreasca (infloreste si sa se inmulteasca) in caldura. Unele soiuri sunt mai tolerante la temperaturi extreme decat altele, asa ca este fundamental sa alegeti soiurile potrivite pentru fiecare sezon – soiuri tolerante la caldura pentru vara si soiuri tolerante la frig pentru toamna.
Produs final. Productia de salata verde se poate concentra pe unul sau mai multe produse finale, de la sortimente cu cap complet si mini-cap pana la sortimente de frunze de pui, iar unele soiuri sunt mai bune pentru una sau alta utilizare finala. Este important sa intelegeti cererea de pe piata pe masura ce alegeti soiurile si va dezvoltati programul de plantare.
Multe categorii diferite de salate verde sunt clasificate aproximativ dupa forma frunzelor, configuratia si cat de mult cap formeaza. Dar, desi exista o multime de tipuri si soiuri, toate sunt aceleasi specii si sunt polenizate in mod deschis. Asta inseamna ca toate pot fi incrucisate, ceea ce are ca rezultat amestecarea intre tipuri si, uneori, veti gasi ca soiurile nu se incadreaza perfect intr-o singura categorie.
Cele mai multe soiuri de salata pot fi cultivate ca salata verde, recoltate prin taiere la baza plantei si vandute la unitate. Cele mai multe seminte de salata de la esenzi.ro garanteaza o recolta bogata si sigura!
Salatele mini-capete sunt fie soiuri standard de salata verde care sunt plantate la distanta apropiata si recoltate devreme, inainte de a fi complet mature, fie sunt soiuri care se maturizeaza la o dimensiune natural mica si compacta. In ambele cazuri, rezultatul este o salata verde de marimea unei singure portii.
Tipurile primare de salata verde includ:
Butterhead: In general crescuta pana la capete de marime intreaga, salata verde are un aspect frumos ciufulit, cu o inima albita si o aroma delicata, dulce si untoasa. Salata verde „Boston” este un subtip de butterhead, cu soiuri care au o culoare verde mai deschisa, frunze cu textura mai moale si neteda si capete mari dragute. Alte butterheads pot fi in nuante de verde mai inchis, putin mai compacte si au frunze savoy sau pot fi butterheads rosii.
Bibb: Salata Bibb are un aspect, textura si aroma asemanatoare cu cele ale untului, dar este mai mica si, in general, este cultivata pentru mini-capete.
Aisberg: Aisbergul, cunoscut si sub numele de crisphead, formeaza un cap dens asemanator cu o varza. Ofera o textura proaspata, crocanta si o aroma dulce si blanda.
Lollo: Lollo formeaza capete largi, cu frunze volante, care sunt adesea folosite pentru garnitura. Lollo poate fi folosit si pentru productia de frunze de pui. Frunzele sunt late si pot fi folosite pentru impachetari pe langa garnituri.
Frunze de stejar: Aceste soiuri formeaza capete atractive, relativ dense, asemanatoare unei rozete, de frunze cret, crocante, care sunt caracteristic profund lobate si similare ca forma cu cele ale stejarilor. Cultivat in principal pentru productia de frunze de pui. Unele soiuri au rezultate bune atunci cand sunt crescute la dimensiunea capului intreg.
Roma (Cos): Roma este cunoscuta pentru aspectul sau compact cu frunze lungi si late. Frunzele exterioare pot fi folosite si ca impachetari. Aroma este dulce, iar textura este crocanta. Unele salate din acest soi au un obicei de plante mai deschis decat cele care formeaza clasicele inimi inalte si albite. Formele deschise se albesc in cele din urma, dar nu la fel de mult si nu pot fi recoltate strict ca cele compacte. Salata Roma se descurca cel mai bine atunci cand este oferita cu o fertilitate mai mare decat necesita tipurile de frunze vrac.
Summer Crisp/Batavia: Dupa cum sugereaza si numele, Summer Crisp este alegerea ideala pentru salata verde de vara. Este relativ tolerant la vremea calda si poate fi crescut la dimensiunea unei salate baby. Capetele pline sunt grele si compacte. La fel ca salata Roma, vara va creste cel mai bine cu putin mai mult ajutor de fertilizare decat tipurile cu frunze vrac. Summer Crisp este uneori numita si French Crisp sau Batavia.