Cum sa-ti construiesti o casa ecologica?

construire casa eco

Construirea unei case ecologice reprezinta o decizie responsabila si benefica pentru mediul inconjurator, care poate aduce numeroase avantaje pe termen lung, inclusiv economii la facturile de utilitati si un impact redus asupra mediului.

Cum se planifica in mod corect o casa ecologica?

 • Alege un teren potrivit: Incepe prin a alege un teren care sa favorizeze eficienta energetica si sa permita implementarea solutiilor ecologice, cum ar fi panourile solare sau recoltarea apelor pluviale. Casa ecologica trebuie sa fie amplasata pe un teren bun pentru durabilitate.
 • Consulta un arhitect ecologic: Lucreaza cu un arhitect specializat in proiectarea caselor ecologice pentru a dezvolta un plan care sa maximizeze eficienta energetica, iluminarea naturala si utilizarea materialelor durabile.
 • Optimizarea orientarii casei: Planifica orientarea casei in asa fel incat sa beneficieze de soare in timpul iernii pentru incalzirea pasiva, dar si sa evite supraincalzirea in timpul verii.

Alege materiale durabile si ecologice

 • Izolarea eficienta: Alege materiale de izolatie ecologica, cum ar fi celuloza sau lana de oaie, pentru a reduce pierderile de caldura sau racire. Un material de constructii natural te va ajuta sa izolezi si sa ramai in zona eco.
 • Lemn certificat FSC: Daca folosesti lemn in constructia casei, asigura-te ca este certificat de Forest Stewardship Council (FSC), ceea ce garanteaza provenienta din paduri gestionate durabil.
 • Materiale reciclabile: Opteaza pentru materiale de constructie reciclabile sau reciclate ori de cate ori este posibil. De exemplu, folosirea de tigle din aluminiu reciclat poate reduce cantitatea de deseuri.
 • Materiale fara emisii toxice: Evita materialele care emit substante toxice sau volatile in aerul interior. Verifica etichetele pentru a te asigura ca materialele folosite sunt prietenoase cu mediul si sanatoase pentru locuitori.

Utilizarea corecta a surselor de energie

 • Isoleaza bine casa: O buna izolatie este cheia eficientei energetice. Asigura-te ca peretii, tavanul si podelele sunt bine izolate pentru a reduce pierderile de energie.
 • Geamuri si usi eficiente din punct de vedere energetic: Instaleaza ferestre si usi eficiente din punct de vedere energetic, cu geamuri duble sau triple, pentru a reduce pierderile de caldura.
 • Panouri solare: Instaleaza panouri solare pentru a genera energie electrica sau termica. Aceasta sursa de energie renovabila poate reduce semnificativ facturile de utilitati.
 • Sisteme de incalzire si racire eficiente: Opteaza pentru sisteme de incalzire si racire eficiente, cum ar fi pompele de caldura sau sistemele geotermale, pentru a reduce consumul de energie.

Alegerea unor sisteme speciale de utilizare a apei

 • Recoltarea apelor pluviale: Instaleaza un sistem de recoltare a apelor pluviale pentru a utiliza apa pentru irigare sau alte scopuri non-potabile.
 • Toalete cu consum redus de apa: Foloseste toalete cu consum redus de apa si robinete cu debit redus pentru a reduce consumul de apa in casa.
 • Gradini sustenabile: Amenajeaza o gradina cu plante native si rezistente la seceta pentru a minimiza necesitatea de irigare.

Optimizeaza consumul de energie

 • Sisteme de control inteligente: Utilizeaza sisteme de automatizare pentru a monitoriza si controla consumul de energie, precum iluminatul, incalzirea si racirea.
 • Audit energetic: Realizeaza un audit energetic periodic pentru a identifica zonele unde poti imbunatati eficienta energetica a casei.
 • Educarea ocupantilor: Educati membrii familiei sau locatarii cu privire la practicile de utilizare responsabila a energiei si a apei.

Dupa finalizarea constructiei, poti considera obtinerea unei certificari de eficienta energetica, cum ar fi LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) sau Passivhaus, care recunosc si valideaza caracteristicile ecologice ale casei tale.

Planifica un sistem de reciclare si gestionare a deseurilor in casa ta ecologica. Asigura-te ca materialele sunt colectate separat si trimise la reciclare, iar deseurile organice pot fi compostate.

Construirea unei case ecologice este un angajament fata de mediul inconjurator si poate aduce beneficii semnificative, inclusiv economii de energie si resurse pe termen lung. Cu planificare atenta si utilizarea materialelor si tehnologiilor potrivite, poti crea o casa care sa fie nu doar prietenoasa cu mediul, ci si confortabila si eficienta din punct de vedere energetic pentru locuitori.