De ce sa optezi pentru activitati si carti de la Montessori?

Cu siguranta si tu ai auzit macar o data vorbindu-se despre conceptul de pedagogie Montessori in diferite contexte mai mult sau mai putin formale. Cert este ca, in prezent, aceasta metoda educationala fondata la inceputul anilor 1900 de catre Maria Montessori, doctor si pedagog italian, se bucura de un real succes si de o popularitate greu de egalat, fiind considerata o pedagogie centrata pe copil, care incurajeaza si sustine dezvoltarea independenta inca de la cele mai fragede varste, si care aduce cu sine numeroase beneficii surprinzatoare, despre care vom vorbi si noi in linii mari in cele ce urmeaza.

Invatarea prin experimentare. Montessori inseamna invatare prin experiente, adica invatare independenta si practica prin lucrul cu materiale special concepute pentru acest scop. Mai mult decat atat, conform principiilor acestei metode educationale, copiii cresc si se dezvolta cat mai sanatos si armonios pe termen lung doar prin activitate deliberata sau experimentare.

Respectarea ritmului fiecarui copil. Unul dintre cele mai mari avantaje ale metodei educationale Montessori consta in faptul ca pune foarte mare accent pe respectarea ritmului fiecarui elev. Acest tip de pedagogie recunoaste faptul ca fiecare copil este un individ unic care invata in moduri si stiluri diferite, motiv pentru care ofera libertatea de invatare in ritm propriu. In acest fel, nu numai ca cei mici vor percepe educatia ca pe un proces natural si chiar distractiv, ci se vor arata si mult mai deschisi spre cunoastere si dornici sa isi imbogateasca cunostintele.

Dezvoltarea creativitatii. Metoda Montessori incurajeaza dezvoltarea creativa, avand la baza o selectie bogata de materiale gandite in acest sens care stimuleaza interesul, implica simturile in procesul de intelegere a lumii reale si, implicit, dezvolta conexiunile necesare creativitatii.

Accentul este pus pe autodisciplina. Metoda Montessori ii conduce pe copii spre autodisciplina, invatandu-i in mod natural ce inseamna autocontrolul, simtul ordinii si constiinta de sine si ajutandu-i sa se perfectioneze.

Pe scurt, beneficiile acestei metode revolutionare de educatie sunt numeroase si adesea laudate. In cazul in care si tie iti surade ideea unui astfel de sistem de invatare pentru copilul tau, afla ca acum poti comanda online carti si activitati Montessori de la Editura DPH, care te asteapta la doar cateva click-uri distanta cu numeroase materiale special concepute in concordanta cu metoda educationala Montessori, astfel incat sa poti alege exact ceea ce are nevoie micutul tau, in functie de varsta, nevoile si abilitatile acestuia. Spre exemplu, pe rafturile virtuale ale acestei edituri gasesti si Montessori acasa: Caietul meu de activitati Montessori, un caiet recomandat copiilor cu varste cuprinse intre 4 si 7 ani care ofera invatare prin joc si descoperire alaturi de Ana si Andrei, sora si frate, care au foarte multe idei si adora sa invete lucruri noi. Cu fiecare pagina a acestui caiet, cei mici sunt invitati sa exploreze mai mult de 80 de activitati de tip Montessori, insotite de explicatii pe intelesul celor mici, astfel incat acestia sa poata invata in propriul ritm citirea si scrierea literelor si cifrelor, sa cunoasca mai multe despre lumea inconjuratoare si despre diverse culturi, sa observe natura, sa inteleaga trecerea timpului si sa descopere simturile.