Diferentele dintre invertorul monofazat si invertorul trifazat

Invertoarele sunt folosite in sistemele solare pentru a converti puterea DC de la panourile solare in curent AC. Cand incepeti sa explorati optiunile pentru invertoarele din sistemul vostru solar, probabil ca veti auzi cuvintele „monofazat” si „trifazat” si va intrebati ce naiba inseamna asta. In acest articol, vom explica ce sunt acestea si vom vorbi despre diferentele dintre invertorul monofazat si invertorul trifazat.

Un invertor monofazat este destul de evident. Acesta converteste puterea de curent continuu generata de panourile solare intr-o singura faza de curent alternativ pe care o puteti utiliza. Acesta este modul in care casa sau afacerea voastra poate folosi eficient energia generata de panourile solare.

Pe de alta parte, un invertor trifazat poate produce energie trifazata din modulele fotovoltaice si poate fi conectat la echipamentul trifazat sau la retea. Un invertor trifazat converteste intrarea DC de la panourile solare in iesire AC trifazata. Acest invertor este utilizat in mod obisnuit in aplicatii de variatie de putere si frecventa variabila, cum ar fi transmisia de putere HVDC.

Iata principalele diferente dintre cele doua:

Invertor monofazat

Sunt utilizate de obicei in majoritatea caselor noi si a intreprinderilor mici. Electricitatea monofazata este transportata prin doua fire: activ si neutru. Electricitatea de la retea sau din sistemul vostru solar fotovoltaic va curge doar prin firul activ, in timp ce firul neutru este conectat la pamant la tablou de distributie. Scopul firului neutru al casei sau al afacerii voastre este de a oferi o cale de intoarcere la tabloul de distributie, sursa de curent electric, in cazul unei defectiuni. Acest lucru va declansa intrerupatorul sau va arde siguranta, intrerupand curentul electric si impiedicandu-va sa va electrocuti.

Invertor trifazat

Puterea trifazata are patru fire, dintre care trei sunt active, pe langa un fir neutru, care este impamantat la tablou de distributie. Electricitatea trifazata este comuna atat in casele mai mari si in afaceri, cat si in casele mai vechi si permite cablaje mai mici si mai putin costisitoare si tensiuni mai mici.

Cum aflu daca am curent monofazat sau trifazat?

In primul rand, puteti verifica tabloul  de distributie. Daca intrerupatorul principal are un singur pol latime, atunci casa ta este conectata la o sursa de alimentare monofazata. Daca intrerupatorul principal are 3 poli latime, aveti putere trifazata. Alternativ, puteti suna furnizorul  de energie electrica si il puteti intreba despre sursa de alimentare. Pastrati la indemana o copie a facturii de energie electrica. In al treilea rand, puteti verifica si siguranta de service. Casele conectate la o sursa de alimentare monofazata vor avea o siguranta de serviciu, in timp ce pentru o sursa de alimentare cu trei faze, ar exista 3 sigurante de serviciu.

Pe care ar trebui sa o aleg?

Daca proprietatea  are putere monofazata, atunci va trebui sa va asigurati ca instalati un invertor monofazat. In majoritatea zonelor, daca proprietatea  este monofazata, puteti instala un invertor de pana la 5 kW. Puteti discuta cu unul dintre consultantii in domeniul energiei pentru a decide care solutie ar fi cea mai potrivita pentru nevoile voastre.

Daca detineti o proprietate cu putere trifazata, sunteti capabil din punct de vedere tehnic sa instalati atat invertoare compatibile monofazate, cat si trifazate. Cu toate acestea, operatorii de retea nu vor permite un dezechilibru intre faze, fie va trebui sa instalati trei invertoare monofazate pentru fiecare faza, fie un invertor trifazat care va functiona in toate cele trei faze.

Desi nu exista o limita pentru dimensiunea invertorului pe care aveti voie sa-l instalati, in multe state furnizorul vostru de retea va aproba instalatiile de peste 5 kW, de la caz la caz.

Atat invertoarele monofazate, cat si invertoarele trifazate au roluri pentru care sunt potrivite. Intelegerea bine a diferentelor dintre aceste doua tipuri de invertoare este utila pentru instalatorii solari sa aleaga ceea ce este potrivit pentru ei. Modelul Invertor solar CHINT Monofazat este un produs indicat pentru multi clienti care viziteaza site-ul  mgmenergo.com .

Este un invertor monofazat mai bun decat un invertor trifazat?

Sa tinem cont de un lucru aici: un invertor cu o singura faza solara poate face fata doar atat de mult. Exista o limita specifica a tipului de sarcina pe care o poate prelua un invertor monofazat. De obicei, acest numar va fi de 7500 de wati sau cel putin 10 cai putere. Aceasta va varia in functie de unitate si de zona.

Va trebui sa determinati puterea totala a tuturor aparatelor si a lucrurilor pe care doriti sa le operati, astfel incat sa puteti evalua daca invertorul  monofazat le va putea alimenta. Daca depaseste 7,5 kW, poate doriti sa luati in considerare o conexiune trifazata.

Daca o singura faza sau trifazata este mai buna, va depinde de scopul vostru pentru a avea nevoie de una dintre unitati. Retineti totusi ca, daca stiti ca proprietatea voastra are deja putere monofazata, ar trebui sa va asigurati ca aveti instalat un invertor monofazat.

Un lucru care va determina multe decizii in acest sens este ca, daca stiti ca aveti putere monofazata pe proprietatea voastra, este posibil sa nu puteti instala un invertor care sa depaseasca o dimensiune de 5 kW. Acest lucru se datoreaza faptului ca este posibil sa nu puteti primi un tarif de alimentare. Ideea este ca orice energie electrica in exces pe care sistemul vostru solar l-ar putea genera sa fie exportata in retea.

Cu toate acestea, puteti creste capacitatea pe care invertorul  monofazat o poate intreprinde aplicand modificari. Unele dintre acestea ar putea fi adaugarea unei baterii cuplate DC si utilizarea panourilor supradimensionate care echivaleaza cu pana la 10 kW.