Ghidul cumparatorului – Cum aleg o camera de supraveghere buna?

Tehnologiile sistemelor de supraveghere au aparut si au evoulat pentru a ne oferi certitudinea sigurantei si controlul asupra diferitelor aspecte ale vietii, iar daca pana nu demult acestea erau utilizate doar de anumite insitutii cu cerinte superioare de securizare, in prezent oricine isi poate permite un sistem de supraveghere video.

Numarandu-se printre cele mai importante componente ale acestor sisteme, camerele de supraveghere video au evoluat si ele in timp, catre dispozitive performante si facil adaptabile oricarui tip de supraveghere, fiind clasificate in functie de mai multe criterii.

Daca va numarati printre cei care doresc sa achizitioneze si sa stie care sunt cele mai bune camere video pentru supraveghere, va recomandam sa analizati mai intai o serie de criterii care va vor ajuta sa concluzionati in privinta acestor dispozitive.

Tipul camerei de supraveghere

Tipul este un criteriu esential ce trebuie considerat inainte de a achizitiona un dispozitiv de supraveghere, deoarece este important ca utilizatorul sa stie exact unde va folosi camera video. Modelele pot fi partajate in doua categorii majore: camerele video pentru interior si camerele video pentru exterior, in functie de locul unde vor fi montate si utilizate, dar si o categorie adiacenta: camerele ascunse.

Camerele video pentru interior sunt modele create pentru a supraveghea strict interiorul incaperilor, nefiind proiectate sa reziste la conditi meteo speciale. De obicei aceste modele functioneaza optim la temperaturi medii, integritatea putandu-le fi compromisa de temperaturile scazute, sub 0 °C. Totodata, spre deosebire de camerele pentru exterior, lentilele pe care le utilizeaza nu necesita o raza vizuala foarte ampla, fiind potrivite pentru spatii inchise, iar designul trebuie sa fie unul discret, minimalist, care sa se incadreze bine in ambient.

Camerele de supraveghere pentru exterior sunt proiectate sa reziste la umiditate si temperaturi joase, de pana la – 20 °C si sunt cele mai rezistente dintre toate modelele de camere video. De obicei sunt dotate cu sisteme de prindere speciale, care nu permit desprinderea sau devierea dispozitivelor sub influenta vantului sau a altor factori fizici. Lentilele cu care sunt dotate trebuie sa permita o mare adancime de camp vizual si zoom-ul. Prezinta avantajul ca majoritatea pot fi adaptate si pentru spatiile interioare, desi sunt mai voluminoase si nu au neaparat un design adaptat acestei functii.

O a treia categorie, aparuta cel mai recent, o reprezinta camerele de supraveghere tip vizor sau ascunse. Acestea sunt dispozitive pentru interior, de mici dimensiuni, ce pot fi introduse in obiecte sau mascate cu usurinta de elementele de design interior.

Modul de functionare

Modul de functionare constituie un aspect foarte important in diferetierea scopului unei camere video de supraveghere. Principiul inregistrarii si transmisiei de imagini se bazeaza in exclusivitate pe prezenta radiatiei luminoase de orice frecventa, pentru ca in absenta ei nu este posibila transcrierea imaginii.

Deoarece camerele video depind de variatiile intensitatii acestei radiatii, modul de functionare se refera la felul in care un astfel de dispozitiv se adapteaza conditiilor de zi sau de noapte, existand trei categorii majore. Camerele destinate supravegherii pe timp de zi permit vizualizarea si inregistrarea imaginilor sub forma color, atunci cand intensitatea luminii este optima, dar si monocrom, adica alb-negru, atunci cand intensitatea luminii va scadea sub anumite valori.

Camerele ce au ca scop supravegherea video pe timp de noapte sunt dispozitive cu tehnologie avansata, ce realizeaza un mix intre vederea monocroma si vederea in infrarosu, radiatia luminoasa infrarosie fiind specifica preluarii de imagini pe timp de noapte, in absenta luminii naturale, fiind mult mai eficienta si cu o raza de actiune superioara oricarui emitator de lumina artificiala.

Cele mai evoluate si mai moderne tipuri de camere video sunt considerate camerele IR senzitive, care ofera rezultate vizuale optime indiferent de momentul din zi sau din noapte in care sunt active, drept pentru care sunt si cele mai cautate de catre cei ce doresc sa le ataseze unui sistem de supraveghere pentru exterior.

Calitatea imaginilor

Calitatea imaginilor reprezinta un aspect ce nu trebuie ignorat, atunci cand cautati cele mai bune camere de supraveghere pentru exterior sau interior, deoarece si din acest punct de vedere aparatele respective pot fi clasificate diferit. Un parametru important, care exprima valoarea calitativa a imaginilor este rezolutia.

Cu cat mai ridicata este valoarea acesteia, cu atat mai clare si mai calitative vor fi imaginile inregistrate. Rezolutia este un aspect dependent de senzorul de captare a imaginii si de modul in care dispozitivul prelucreaza semnalul vizual, existand modul analogic si modul digital, drept pentru care si camerele se pot clasifica identic.

Camerele analogice capteaza un semnal video analogic si il transfera prin cablu coaxial catre recorderul video digital, care este centrul de comanda al sistemului de supraveghere. In cazul acestor dispozitive analogice, unitatea de masura pentru rezolutie sunt liniile TV (TVL), valorile rezolutiei analogice putand varia intre 420 si 70TVL. Fireste, o valoare mai mare va insemna o rezolutie mai buna, iar esential de retinut este faptul ca recorderul trebuie sa fie adaptat ca rezolutie la performantele camerelor.

Camerele digitale IP sunt dispozitive care capteaza imagini analogice dar le convertesc imediat in cod binar digital, in interior, transmitand ulterior semnalul deja sub forma digitala catre recorder (DVR). Rezolutia acestor camere se masoara in pixeli si poate fi cu mult superioara unei rezolutii date de o camera analogica.

In prezent, cele mai cautate rezolutii sunt cele High Definition, dintre care pot fi amintite: 1280×720pixeli (HD Ready) si 1920x1080pixeli (Full HD). Camerele IP se afla in fruntea clasamentului ca performanta, insa cele analogice sunt mult mai populare, deoarece sunt si mult mai ieftine. Totodata, clasificarea camerelor in functie de calitatea imaginii se realizeaza dupa cum urmeaza: camere video monocrom de rezolutie medie sau inalta si camere video color de rezolutie mica, medie sau inalta.

Particularitatile tehnice

Particularitatile tehnice constituie criterii ce pot permite si ele utilizatorilor sa concluzioneze care sunt cele mai bune camere video pentru supraveghere, pentru ca modereaza si reflecta performantele acestor dispozitive. Un factor care tine atat de calitatea imaginilor, cat si de rezistenta, il reprezinta lentila. Tipul de lentila utilizat de o camera de supraveghere poate avea scopul de a detecta sau de a identifica, existand 2 tipuri majore de lentile: cele fixe focale si cele varifocale.

In cazul primei categorii, campul de vizualizare nu poate fi ajustat, insa acest procedeu este posibil la un obiectiv variofocal. Totodata, aceasta categorisire reflecta si amploarea campului vizual, cat din spatiul inconjurator poate fi inregistrat.

Lentilele variofocale sunt performante, insa vor fi si mai costisitoare, iar cu cat mai mare este grosimea lentilei, cu atat ai bine va reusi sa redea obiectele aflate la distanta. Pentru a suplini aceste probleme au fost create camerele cu deschidere maxima, pan-tilt-zoom (PTZ), care efectueaza nu numai zoom-ul imaginilor, ci sunt si mobile, putandu-se roti 360 de grade.

Senzorul pe baza caruia sunt preluate imaginile poate indica si el performantele, stabilind valoarea rezolutiei. Camerele de supravegehre video produc imagini folosind chipuri video (CMOS) sau senzori de imagine (CCD). Marimea senzorului este direct proportionala cu gradul calitativ al imaginilor, dar si cu pretul de achizitie, fiind exprimata printr-un raport.

Spre exemplu, tipul de senzor conventional utilizat de camerele de supraveghere are o valoare de 1/3. Nu in ultimul rand, distanta IR este un parametru important. Aceasta este distanta pana la care bate iluminatorul in infrarosu IR, fiind specificata pentru fiecare model.

In concluzie, pentru a selecta un dispozitiv de calitate, tineti cont de performantele acestuia, de scopul pentru care il achizitionati si nu uitati sa va asigurati ca este compatibil cu sistemul de supraveghere video la care doriti sa il conectati.

Respectand aceste criterii si luand in considerare anumite pareri despre cele mai bune camere de supraveghere video, veti reusi sa va alegeti modelele care sa corespunda cerintelor personale, iar daca doriti niste camere de supraveghere ieftine si bune, va recomandam sa le achizitionati de pe internet. Aveti posibilitatea sa economisiti timp, sa gasiti preturi mai avantajoase sau oferte inedite, calitatea si garantia produselor fiind aceeasi.