Merita sa ne instalam un sistem de panouri solare?
Se pare ca in zilele noastre apar panouri solare pe acoperisurile tuturor . Chiar si vecinii la care s-ar putea sa nu te astepti niciodata fac un pas inainte in acest sens. Pentru ca panourile primesc atat de mult interes dintr-o data, multi se intreaba daca merita cu adevarat.
Tocmai la asta vom arunca o privire in acest articol. Vom discuta cateva dintre cele mai importante puncte de luat in considerare atunci cand decideti daca panoul solar este alegerea potrivita pentru casa sau daca este doar o tendinta costisitoare.
Cum functioneaza panourile solare?
Panourile solare nu sunt o tehnologie noua, dar au inca un nor de mister in jurul modului in care functioneaza. Vestea buna este ca nu sunt chiar atat de complicate iar un sistem de panouri solare functioneaza intuitiv.
Panourile solare contin celule fotovoltaice. Cand sunt indreptate spre lumina soarelui, aceste celule colecteaza energia soarelui si o transforma in sarcini electrice. In timpul acestui proces, fotonii (particulele de lumina) scot electronii din atomi, creand un flux electric.
Electricitatea produsa prin acest proces este curent continuu sau „DC”. Problema este ca sistemele noastre electrice folosesc curent alternativ sau „AC”. Din acest motiv, sistemele solare necesita invertoare pentru a transforma DC in energie electrica AC utilizabila. Acest invertor este instalat intre panourile solare si sistemul electric al casei.
In unele cazuri, sistemul solar poate alimenta un banc de baterii, permitand casei sa stocheze electricitatea peste noapte sau atunci cand conditiile meteo impiedica productia eficienta de energie electrica. In alte cazuri, sistemul se poate conecta direct la reteaua casei, permitand utilizatorului sa returneze energie de alimentare catre compania de utilitati, adesea pentru un profit. Acesta este unul dintre principalele motive sa alegem energia solara.
In functie de dimensiunea sistemului, un sistem solar poate scadea semnificativ factura de utilitati a proprietarului casei. In unele cazuri, productia sistemului poate chiar compensa complet factura. Totusi, aceasta depinde de multi factori si acesti factori pot determina daca panourile merita sau nu.
Anumite case beneficiaza de panourile solare mai mult decat altele. Atunci cand faceti o investitie initiala mare, este important sa stiti daca locul in cauza va putea profita din plin de energia solara. O mare parte din aceste aspecte au de-a face cu alinierea acoperisului in raport cu sudul.
Casele cu o sectiune de acoperis orientata spre sud sunt candidate mult mai bune pentru sisteme solare decat cele cu acoperisuri orientate spre est si vest. De asemenea, casele fara copaci inalti sau cladiri care blocheaza cerul la sud vor beneficia de mai mult soare decat cele din apropierea cladirilor inalte sau care se sunt obturate de copaci.
Locatia conteaza. Cu cat o casa este mai aproape de ecuator, cu atat intensitatea soarelui va fi mai puternica si cu atat sistemul solar poate crea mai multa energie potentiala. Aceste case vor avea un beneficiu mai mare in ceea ce priveste productia de energie decat casele din latitudinile mai nordice.
Anumite programe de stimulare pot face ca instalarea panourilor solare sa merite investitia. De exemplu, oamenii care instaleaza panouri solare intre 2022 si 2032 pot beneficia de ajutor din partea statului.