Stiai ca poti obtine despagubiri atunci cand ti se anuleaza zborul?

Cei care calatoresc foarte mult stiu cat este de neplacut sa le fie anulate zborurile si sa descopere ca trebuie sa astepte foarte mult in aeroport sau ca nu mai pleaca deloc. Pentru a  veni in ajutorul acestor persoane, exista firme care se ocupa de toata procedura pentru ca persoana in cauza sa obtina o despagubire pentru zbor anulat astfel incat sa fie acoperit prejudiciul generat de anularea zborului.

Pasi de urmat pentru a obtine o despagubire

In cazul in care calatoresti din UE sau catre UE sunt mai multi pasi de urmat pentru a obtine o despagubire zbor anulat:

  1. Prezinta documentele de calatorie si cartea de imbarcare

Daca nu ai cartea de imbarcare poti prezenta orice document de calatorie care are in interior codul de rezervare. Acest numar se aloca rezervarii de zbor de companiile aeriene si reprezinta un cod format din sase caractere, care pot sa includa cifre si litere.

  1. Informeaza-te cu privire la motivele pentru care zborul a fost anulat

Daca poti obtine un motiv cat mai specific este foarte bine. In cazul in care compania aeriana mentioneaza drept motiv circumstantele operationale si deficientele de siguranta a zborului, tot ce trebuie sa faceti este sa cereti ceva mai multe detalii. Aceste informatii sunt foarte importante pentru ca ele determina vinovatia companiei, daca decizi sa faci reclamatie sau daca vrei sa ceri despagubire.

  1. Solicita un alt zbor spre destinatie sau cere rambursarea banilor pe bilet

Daca nu vrei sa iti continui calatoria, poti sa anuleze biletul de avion si astfel sa obtii rambursarea sumei sau biletul de zbor pentru retur catre destinatia de la care ati plecat, daca este necesar.

  1. Ora la care ati ajuns la destinatie conteaza

Aceasta ora nu este cea la care avionul ajunge pe pista, ci este ora la care avionul ajunge la poarta pentru debarcare si are usile deschise. In cazul in care esti rerutat, ar trebui sa primesti o compensatie de zbor anulat, care va depinde de intarzierea totala comparata cu itinerariul initial.

  1. Solicita companiei aeriene sa plateasca bauturile si mancarea

In cazul in care trebuie sa astepti in aeroport mai mult decat este planuit, compania de zbor va trebui sa iti ofere mancare si bauturi racoritoare pe toata durata pauzei. Nu este vorba despre ospitalitate ci despre regulamentul din toate conventiile.

  1. Nu semna nimic si nu accepta toate ofertele pentru ca multe dintre ele ti-ar putea anula drepturile

Un exemplu in acest sens sunt voucherele de calatorie si gratuitatile. Acestea pot parea atragatoare, dar va pot anula dreptul la toate despagubirile pentru zborul care tocmai s-a anulat.

Tinand cont de sfaturile de mai sus, veti putea obtine toate avantajele la care aveti dreptul in cazul in care va confruntati cu un zbor anulat. Vestea buna este ca nu trebuie sa faceti nimic pentru a obtine despagubirea si este suficient sa apelati la firme care cu asta se ocupa. Astfel, va fi mult mai simplu sa obtineti despagubirea usor.