Tot ce trebuie sa stii despre coroana dentara

de ce coroana dentara

Tot ce trebuie sa stii despre coroana dentara

 

In timp, dintii tai se pot deteriora. Acest lucru se poate intampla din mai multe motive, cum ar fi carii dentare, leziuni sau doar utilizarea in timp. Dintii tai isi pot pierde forma sau dimensiunea. Coroanele dentare sunt elemente in forma de dinte care pot fi plasate peste dinte. Gandeste-te la asta ca la o palarie confortabila pentru dintele tau. Coroana restabileste forma, marimea, rezistenta si aspectul dintelui. Vezi aici mai multe despre ce trebuie sa stii despre coroana dentara.

De ce as avea nevoie de o coroana dentara?

Este posibil sa aveti nevoie de o coroana dentara din mai multe motive, inclusiv:

  • Protejarea unui dinte slab (posibil de carii) impotriva distrugerii sau pentru a mentine un dinte slab impreuna daca parti ale acestuia sunt crapate.
  • Refacerea unui dinte rupt sau a unui dinte sever uzat.
  • Acoperirea si sustinerea unui dinte cu obturatie mare cand nu mai ramane mult dinte.
  • Tinerea unei punti dentare pe loc.
  • Acoperirea dintilor deformati sau grav decolorati.
  • Acoperirea unui implant dentar
  • Acoperirea unui dinte care a fost tratat

Deci, daca va intrebati de ce sa aleg coroana dentara, raspunsul este simplu – pentru ca asa decide medicul ca este mai bine pentru sanatatea voastra orala.

Ce sunt coroanele 3/4?

Exista multe tipuri de coroane care pot fi folosite pe dintii tai. Onlay-urile si coroanele 3/4 sunt tipuri de coroane dentare care nu acopera atat de mult din dintele subiacent ca coroanele dentare traditionale. O coroana traditionala va va acoperi intregul dinte. Onlay-urile si coroanele 3/4 pot fi potrivite atunci cand aveti inca o structura dentara solida. Este considerata o abordare mai conservatoare in comparatie cu acoperirea completa a coroanei tale. In aceasta procedura, medicul dentist indeparteaza zona afectata si efectueaza o remodelare a dintelui pentru a primi coroana.

Din ce sunt facute coroanele dentare?

Coroanele permanente pot fi realizate din multe materiale diferite. Aceste materiale pot include:

Metal: Exista mai multe metale care pot fi folosite in coroanele dentare, inclusiv aur, paladiu, nichel si crom. Coroanele metalice rareori se ciobesc sau se sparg, dureaza cel mai mult in termeni de uzura si necesita doar indepartarea unei cantitati mici din dinte. De asemenea, pot rezista la fortele de muscatura si de mestecat. Culoarea metalizata este principalul dezavantaj al acestui tip de coroana. Coroanele metalice sunt o alegere buna pentru molarii nevazuti.

Portelan topit cu metal: Acest tip de coroana dentara poate fi asortat cu culoarea dintilor care se afla langa coroana. Au o culoare mai naturala a dintilor. Cu toate acestea, uneori, metalul de sub capacul de portelan al coroanei apare ca o linie intunecata. Alte dezavantaje includ sansa ca portiunea de portelan a coroanei sa se ciobeasca sau sa se rupa si ca coroana sa se uzeze dintii opusi ei in gura. Aceasta uzura a celorlalti dinti afecteaza in mod specific dintii care vin in contact cu coroana din partea superioara si inferioara a gurii atunci cand este inchisa. Coroanele dentare din portelan topit cu metal pot fi o alegere buna pentru dintii din fata sau din spate.