Vinuri dulci si seci – Ce trebuie sa stii

Se spune ca un pic de zahar nu strica niciodata? Vinurile dulci par ca se bucura de o popularitate tot mai mare, motiv pentru care in ziua de azi producatorii cauta modalitati prin care sa vina in sprijin publicului cu vinuri de inalta calitate. Exista mai multe diferente intre vinul dulce si cel sec, iar impreuna le vom descoperi pe cele mai importante pe care ar trebui sa le cunosti.

Despre recolta tarzie

Soarele are un impact mare asupra gustului si mirosului strugurilor. Cu cat sunt lasati mai mult timp pe vita, cu atat se bucura de mai mult soare, caz in care acumuleaza cantitati ridicate de zahar. Astfel, acestia sunt strugurii care dau viata vinurilor dulci.

Despre cantitatea scazuta de alcool

Unele vinuri dulci grozave, precum Moscato, sunt usor de baut nu numai pentru ca sunt dulci, ci si pentru ca nu contin o cantitate ridicata de alcool. Totul se datoreaza unui proces natural: drojdia mananca zaharul si il transforma in alcool, care este procesul de baza al fermentatiei. Daca fermentatia este oprita, de obicei de temperaturi scazute sau de conservanti, care ucid drojdia, vinul va avea niste zahar care nu a fost transformat in alcool, fiind denumit si zahar rezidual, iar nivelul de alcool va fi, de asemenea, mai scazut.

Cu ce vin dulce ar trebui sa incepem?

Un vin simplu de desert, cum ar fi un Riesling de recolta tarzie sau un Semilon, pot reprezenta optiuni grozave pentru a patrunde in lumea vinurilor bune.

De unde stii daca un vin rosu este dulce?

Majoritatea vinurilor rosii nu sunt dulci. Cateva sunt facute in Europa de Est si, foarte rar, unul sau doua sunt realizate in Australia. Depinde de vinificator sa decida daca un anumit soi de struguri va da viata unui vin dulce, demidulce, demisec sau sec.

De unde stii daca un vin este dulce?

Vinul de desert este cel mai cunoscut tip de vin dulce, iar daca pe eticheta este specificat „recolta tarzie” atunci nu mai avem niciun dubiu.

Ce este vinul de desert?

Pur si simplu, un vin care se potriveste bine cu desertul. Puteti servi orice vin dulce cu un desert, iar asocierea va fi perfecta.

Daca ti-am facut pofta de vinuri dulci bune, atunci poti alege un vin dulce rosu de la Budureasca. Crama Budureasca este bine cunoscuta pentru calitatea vinurilor pe care le produce, inclusiv a celor dulci. Zona viticola Dealu Mare dispune de solul, clima si altitudinea ideala pentru cultivarea celor mai buni struguri.

Cabernet Sauvignon din gama Origini este un exemplu care nu trebuie ratat de catre impatimiti. Strugurii au fost culesi tarziu, spre final de noiembrie, pentru a avea timp sa se coaca bine si sa acumuleze o cantitate mare de zaharuri, de circa 280 grame pe litru. Strugurii sunt apoi vinificati in dulce pentru a da viata unui vin de desert de prima clasa. Pentru a obtine complexitate s-a dispus maturarea sa pentru o perioada de pana la un an in baricuri de stejar romanesc si frantuzesc.

Rezultatul este un vin de culoare rubiniu, dens, foarte bine structurat, care se deschide si cucereste cu aromele sale de mure, ardei si note fine de piper si stejar. Gustul de mure si afine este predominant, iar accentele de ciocolata sunt sustinute de taninuri foarte bine integrate. Acesta este un vin de desert excelent care merita savurat ca atare, insa se dovedeste a fi si foarte bun cu prajituri fine, ciocolata sau fructe. Pentru etalarea tuturor calitatilor sale este recomandata servirea vinului la o temperatura intre 15 si 17 grade.