Cand trebuie sa schimbam cureaua de transmisie la masina noastra?
Motorul masinii contine mai multe accesorii mecanice, cum ar fi un alternator, o pompa de apa, o pompa de servodirectie si un compresor A/C. Cureaua de transmisie antreneaza toate aceste accesorii de pe scripetele arborelui cotit al motorului (numit si echilibrator armonic). Majoritatea masinilor au una sau doua curele de transmisie. O singura curea de transmisie este adesea numita curea serpentina.
Ce proprietati are cureaua de transmisie
Cureaua de transmisie este realizata din material pe baza de cauciuc de lunga durata. Am vazut cazuri in care o curea de transmisie a durat peste 100.000 km. Cu toate acestea, in majoritatea masinilor, o curea de transmisie este inlocuita la 60.000 km, ca parte a intretinerii preventive. Motivul este ca o curea de transmisie veche si uzata se poate rupe, adesea fara semne de avertizare prealabile. La unele masini se pot folosi curele GATES care sunt foarte rezistente.
Ce se intampla cu o masina daca se rupe o curea de transmisie?
Daca o curea de transmisie se rupe, nu va veti putea conduce masina. Acest lucru se datoreaza faptului ca motorul se va supraincalzi daca pompa de apa nu functioneaza. Daca masina are o servodirectie hidraulica, veti pierde si asistenta la directie, deoarece pompa servodirectiei va fi dezactivata.
In plus, alternatorul va inceta sa furnizeze energie electrica necesara pentru reincarcarea bateriei si functionarea sistemelor electrice ale vehiculului. Acest lucru, la randul sau, va face ca martorul de avertizare a sistemului de incarcare sa se aprinda pe tabloul de bord. De fapt, daca martorul de transmisie se rupe in timpul mersului, lampa de avertizare a sistemului de incarcare este primul semn posibil care poate alerta soferul.
Curele de transmisie vechi vs noi. Cand trebuie inlocuita cureaua de transmisie?
Majoritatea producatorilor de masini nu specifica kilometrajul exact, dar recomanda ca cureaua sa fie inspectata in timpul reviziilor si sa fie inlocuita daca pare uzata sau deteriorata.
Cum va puteti da seama daca o curea de transmisie trebuie inlocuita? Mecanicul va cauta taieturi, fisuri, bucati lipsa si alte semne de uzura; de obicei, este destul de usor sa vezi daca centura este uzata. Cureaua poate fi inlocuita daca scoate zgomote ciudate sau scartait sau daca este intinsa sau deteriorata. Unul dintre primele semne ale unei curele de transmisie uzate este atunci cand incepe sa scartaie pe vreme ploioasa.
Un alt motiv comun pentru a inlocui o curea de transmisie este atunci cand este inmuiata in ulei. Uleiul deterioreaza materialul din care este facuta. Daca o curea de transmisie este acoperita cu ulei, scurgerea de ulei va trebui mai intai reparata. Acest lucru se datoreaza faptului ca daca instalati o curea noua si uleiul se scurge pe ea, cureaua nu va rezista mult.
Pentru a functiona corect, cureaua de transmisie trebuie sa fie sub tensiune adecvata. La masinile mai vechi, tensiunea curelei trebuia reglata manual la intervale regulate. Unul dintre simptomele unei curele de transmisie slabite este un zgomot puternic care dureaza cateva secunde dupa pornirea motorului. Multe masini moderne au un intinzator automat de curele cu arc sau hidraulic care nu trebuie ajustat.