Istoricul caciulilor si al palariilor

Cea mai faimoasa cursa de cai din lume la Ascot este greu de imaginat fara creatiile extravagante de palarii ale doamnelor engleze. Atat de multa atentie pentru o palarie este de neimaginat – mai ales pentru ca palariei ca simbol social nu i se acorda aproape nicio importanta astazi. Ocaziile in care femeile si barbatii poarta palarii si caciuli barbatesti si caciuli dama sunt rare. Pe vremuri era foarte diferit.

In Europa, la inceputul Evului Mediu, oamenii purtau articole pentru acoperirea capului care semnalau apartenenta la o anumita clasa sociala. In secolele al XI-lea si al XII-lea, barbatii obisnuiti purtau asa-numitul coif, un coif strans din in sau piele. A apartinut si vestimentatiei claselor mai distinse. Totusi, aici a fost purtat sub alte articole de acoperire a capului, cum ar fi palarii, sepci sau caciuli.

In Europa medievala, femeile trebuiau sa-si acopere parul de indata ce se casatoreau. Articolele tipice pentru cap pentru femei la acest moment erau bonete si batice, care difera semnificativ de la clasa la clasa si faceau parte dintr-un cod vestimentar care a fost inca observat uneori in zonele rurale secole mai tarziu.

Multa vreme, accesoriile pentru cap au avut o importanta simbolistica sociala. Pictorii au folosit aceasta proprietate – mai ales in Evul Mediu – pentru a identifica anumite grupuri sociale cu palarii in operele lor de arta. De exemplu, printii si cardinalii erau deseori pictati cu accesorii de cap obisnuite, care erau rar purtate efectiv.

Evul Mediu tarziu a adus o multime de articole de acoperire a capului diferite, adesea cu influente din turbanul adus in Europa de cruciati. In Franta si Italia, femeile erau acum mai revelatoare cu privire la parul lor, iar in secolul al XIV-lea purtau un fel de turban plat, cu margine de margele si decor generos. La sfarsitul secolului, din aceasta s-a dezvoltat capota de corn, care s-a raspandit in mari parti ale Europei. La moda a devenit si un turban in forma de con, cu un voal atarnat de varf: henninul. Acesta a fost purtat in aproape toata Europa timp de aproximativ 100 de ani.

In secolul al XIV-lea, barbatul s-a impodobit cu diverse accesorii de cap asemanatoare unui turban. Bereta, o sapca emisferica care arata diferit in functie de regiune si statut, era deosebit de raspandita. La sfarsitul secolului al XV-lea, bereta a fost purtata de barbatii si femeile din clasa superioara ca un accesoriu plat, ca o farfurie, din catifea, matase sau panza. Claselor inferioare li s-a interzis de mai multe ori sa poarte berete in Germania. Bereta a fost folosita si intr-o forma rigida ca accesoriu liturgic. In tarile europene individuale, au aparut diverse forme de bereta, in continua schimbare. La sfarsitul secolului al XVI-lea bereta a iesit din moda. Secolul al XVII-lea a fost epoca palariilor barbatesti mari, cu boruri largi, adesea facute din pasla de castor. Intai, palaria inclinata a fost la moda in unele tari europene, apoi o forma de palarie mai mare si mai rigida, cu pene de strut care cadeau raspandite din Franta si Olanda.

Acum poti cumpara inclusiv caciuli barbati in numeroase modele, astfel incat sa le poti adapta tuturor cerintelor si tinutelor pe care le porti. Iernile sunt acum mai usor de trecut daca ai si caciula potrivita, care sa te impiedice sa racesti si care sa te ajute sa fii mereu gata de a iesi afara, chiar si in cele mai friguroase zile. Acum nu trebuie sa mai induri gerul doar pentru ca ti se pare ca o caciula te-ar incurca si tot ce trebuie sa faci este sa selectezi varianta potrivita pentru tine astfel incat sa arati mereu bine.