De ce exista mai multe tipuri de cafea diferite? Cum apar aromele de cafea

Sunt tot mai multe persoane care se intreaba cum rezulta mai multe arome de cafea si care sunt motivele care stau la baza diferentierii. Pe caffeonline  vei gasi o gama variata de cafea care sa iti mangaie papilele gustative si care sa te faca sa te indragostesti de cafeaua ta preferata, iar cu ajutorul acestor arome vei reusi sa selectezi tipul tau preferat de cafea. Iata cum ajung cafelele sa se diferentizeze.

Sunt persoane care cred ca pot maximiza aroma fiecarei origini, doar atunci cand se face amestecul, deoarece boabele de dimensiuni diferite, au duritate sau continut de umiditate diferit si vor avea nevoie de timp diferit in camera de prajire.

Cat de prajita este cafeaua?

Gradul in care boabele de cafea sunt prajite este unul dintre cei mai importanti factori care determina gustul cafelei din ceasca. Cel mai comun nivel de prajire in industria cafelei in zilele noastre este prajirea medie. Se crede ca este cel mai potrivit nivel de prajire pentru Espresso.

Cu toate acestea, odata cu cresterea metodelor alternative de preparare a espressoului, care pot oferi o cafea mai „curata”, cu mai multe complexitati si nuante de arome, note si texturi, vedem din ce in ce mai multe unitati de cafea care folosesc boabe prajite mai usoare cu Chemex, Pour Over sau Cold Brew.

Pe masura cafeaua devine mai inchisa, isi pierde aromele originale ale boabelor si capata mai multa aroma din procesul de prajire. Corpul cafelei devine mai greu, pana la a doua crapatura, unde corpul incepe sa se subtieze din nou. Cafeaua prajita mai usor are mai multa aciditate decat cafeaua mai inchisa.

Cafeaua prajita usor este uscata, in timp ce prajirea mai inchisa dezvolta ulei pe suprafata boabelor. Nivelul de cofeina scade pe masura ce boaba devine mai inchisa la culoare. Boabele prajite usor au gust de cereale prajite si aciditate pronuntata. Aromele de origine ale boabelor sunt pastrate intr-o masura mai mare decat in ​​cafelele prajite mai inchis.

Cafeaua prajita medie are mai mult corp decat cafeaua mai putin prajita. La fel ca boabele prajite mai putin, boabele medii nu au ulei pe suprafata boabelor. Cu toate acestea, boabele medii nu au gustul granulat al boabelor usor prajite, prezentand o aroma si aciditate mai echilibrate. Cofeina este oarecum scazuta, dar exista mai multa cofeina decat in ​​boabele mai inchise la culoare. In cele din urma, totul tine de gust si aroma. Este posibil sa preferi o prajire mai usoara de dimineata (cu mai multa cofeina) si una mai intensa mai tarziu in cursul zilei. Nivelul optim de prajire este o preferinta personala.

Nu numai ca prajirea usoara va fi mai buna pentru cafeaua la filtru si prajirea medie pentru espresso, dar alte diferente dintre soiurile de cafea vor face ca un bob sa fie mai potrivit pentru un anumit aparat decat altul.

Nu uitati sa cumperi  boabe intregi si sa macini cafeaua proaspata daca vrei o aroma 100% ca cea de pe cutie. Citam adesea regula celor 3 pentru cafele: cafeaua macinata ramane proaspata la 3 minute dupa macinare, boabele prajite pot ramane proaspete timp de 3 saptamani dupa prajire, iar boabele verzi pot ramane in sac pana la 3 ani de la ambalare!