SPF si cum imi aleg crema de protectie solara

spf protectie solara

SPF indica nivelul de radiatii solare pentru a produce arsuri solare pe pielea protejata (adica, in prezenta protectiei solare) in raport cu cantitatea de energie solara necesara pentru a produce arsuri solare pe pielea neprotejata. Pe masura ce valoarea SPF creste, protectia impotriva arsurilor solare creste. Australian Gold ofera o gama variata de astfel de creme cu protectie solara.

Exista o conceptie gresita populara ca SPF se refera la timpul de expunere la soare. De exemplu, multi consumatori cred ca, daca in mod normal sufera de arsuri solare intr-o ora, atunci o protectie solara cu SPF 15 le permite sa ramana la soare 15 ore (adica, de 15 ori mai mult) fara a avea arsuri solare. Acest lucru nu este adevarat deoarece SPF nu este direct legat de timpul de expunere la soare, ci de cantitatea de expunere solara. Desi cantitatea de energie solara este legata de timpul de expunere la soare, exista si alti factori care influenteaza cantitatea de energie solara. De exemplu, intensitatea energiei solare afecteaza cantitatea. Urmatoarele expuneri pot duce la aceeasi cantitate de energie solara:

In general, este nevoie de mai putin timp pentru a fi expus la aceeasi cantitate de energie solara la pranz, comparativ cu dimineata devreme sau seara tarziu, deoarece soarele este mai intens la pranz fata de celelalte ore. Intensitatea solara este, de asemenea, legata de locatia geografica, o intensitate solara mai mare avand loc la latitudini mai mici. Deoarece norii absorb energia solara, intensitatea solara este in general mai mare in zilele senine decat in ​​zilele innorate.

Pe langa intensitatea solara, exista o serie de alti factori care influenteaza cantitatea de energie solara la care este expus un consumator:

  • tip de piele
  • cantitatea de protectie solara aplicata
  • frecventa de reaplicare

Consumatorii cu pielea deschisa au o probabilitate mai mare sa absoarba mai multa energie solara decat consumatorii cu pielea inchisa in aceleasi conditii. Cantitatea de protectie solara aplicata influenteaza si cantitatea de radiatie solara absorbita, deoarece mai multa protectie solara are ca rezultat o absorbtie mai mica a energiei solare.

Deoarece cremele de protectie solara se uzeaza si devin mai putin eficiente in timp, frecventa cu care sunt reaplicate este esentiala pentru limitarea absorbtiei radiatiei solare. Frecventa de reaplicare este, de asemenea, influentata de activitatile in care sunt implicati consumatorii. De exemplu, consumatorii care inoata in timp ce poarta protectie solara trebuie sa aplice din nou crema de protectie solara mai des, deoarece apa poate spala crema cu protectie solara de pe corp. In plus, niveluri ridicate de activitate fizica necesita reaplicare mai frecventa, deoarece activitatea poate elimina fizic crema de protectie solara, iar transpiratia puternica poate spala crema de protectie solara. In general, reaplicarea mai frecventa este asociata cu absorbtia scazuta a radiatiei solare.

Din cauza diferitilor factori care influenteaza cantitatea de radiatie solara, SPF nu reflecta timpul in soare. Cu alte cuvinte, SPF nu informeaza consumatorii despre timpul care poate fi petrecut la soare fara a suferi arsuri solare. Mai degraba, SPF este o masura relativa a cantitatii de protectie impotriva arsurilor solare oferita de cremele de protectie solara. Permite consumatorilor sa compare nivelul de protectie impotriva arsurilor solare oferit de diferite creme de protectie solara. De exemplu, consumatorii stiu ca cremele de protectie solara SPF 30 ofera mai multa protectie impotriva arsurilor solare decat cele de protectie solara SPF 8.